Ze vallen bij bosjes – Gordon Lightfoot met “If You Could Read My Mind”

Er gaat bijna geen week voorbij of iemand van deze generatie vertrekt naar de eeuwigheid. Maar gelukkig voor ons blijft de prachtige muziek die ze achterlieten ons deel.

Afgelopen maandag was Gordon Lightfoot aan de beurt, de Canadese folksinger-songwriter wiens nummers zoals “Sundown” en “If You Could Read My Mind” verantwoordelijk zijn voor het feit dat zijn naam de onsterfelijkheid ingaat. Hij werd 84 en was in de jaren zestig een van de meest gerenommeerde stemmen uit de folkclubscene in Toronto. In 1971 verscheen hij voor het eerst op de Billboard-hitlijst met “If You Could Read My Mind”. Het nummer bereikte de vijfde plaats en bracht tientallen covers voort.

Lightfoot's populariteit bereikte halverwege de jaren zeventig een hoogtepunt. Vijf Grammy-nominaties, drie platinaplaten en negen gouden platen voor albums en singles werden zijn deel. Hij trad op in meer dan 1.500 concerten en nam 500 nummers op. In 1986 werd hij vereerd in de Canadian Recording Industry Hall of Fame. Hij ontving de prijs van de gouverneur-generaal in 1997 en werd in 2001 opgenomen in de Canadian Country Music Hall Of Fame. Veel van zijn liedjes zijn autobiografisch met teksten waarin hij op een openhartige manier zijn ervaringen deelt of die over de Canadese nationale identiteit gaan. "Ik schrijf gewoon de liedjes over waar ik ben en waar ik vandaan kom", zei hij ooit. Zijn geheel eigen stijl omschreef hij als geen country, folk of rock. Laten we het gewoon op mooi houden.
 

(Foto's © Greg Lloyd/Flickr en Arnie Lee/Wikipedia)

 

Scroll naar boven