Zie ik daar Monsanto?

'Gebruik van onkruidverdelgers Roundup verboden voor particulieren', blokletterden de media ergens in 2017. 'Het verbod geldt evenwel niet voor professionele gebruikers.' De land- en tuinbouwsector dus. 

Onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, zoals Roundup, zouden volgens wetenschappelijke studies onder andere kankerverwekkend zijn. Oud nieuws intussen. Volgens de toenmalige minister is het voor professionelen moeilijker alternatieven te vinden om het gevecht tegen het onkruid te winnen dan voor particulieren het geval is. Bovendien, klonk het, 'hebben landbouwers meer expertise in huis om onkruidverdelgers op een goede manier te gebruiken'.

Ook al experimenteert men met andere middelen, glyfosaat blijft een probleemstof die zelfs al in het uit oppervlaktewater gewonnen drinkwater zit.

En intussen zitten wij, de amateurs, boordevol goede intenties voorovergebogen de inheemse plantengroei van tussen de kasseien op onze oprit weg te plukken.

Maar we doen dit graag, milieubewust als we zijn. Al blijft het niet altijd gemakkelijk jezelf te motiveren zinvol bezig te zijn in je 50 m² tuin wanneer je even naast je kijkt en die doodgespoten weide of morsdode maïsakkerland confronterend nabij weet.

Scroll naar boven