Cultuurlaureaten: Geert Van Rysseghem, Lies Lambrecht, Celine Raman en Bert Vervaet zijn de winnaars

Na vrijdagavond “Allez, Chantez!” stond gisteren de uitreiking van de Lootse cultuurprijzen 2023 op het programma. De namen van de laureaten werden bekendgemaakt tijdens een feestelijke plechtigheid waarvoor de familie Crommelinck tekende.

(Slechts) Een 70-tal genodigden en genomineerden kwamen gisteren opdagen voor de bekendmaking van de cultuurlaureaten 2023. Dit jaar was er – naast de gekende jury-, publieks- en carrièreprijs – een nieuwe categorie: jong talent. Heel wat jonge kandidaten dus onder de 11 genomineerden  met maar liefst 5 (oud-)leerlingen van de muziekschool Lochristi.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Presentatie door familie Crommelinck

De familie Crommelinck (vorig jaar winnaar van de familie-editie) had zich laten inspireren door het tv-programma “De ideale wereld” en een heuse show in mekaar gestoken. Zeer dynamisch, humoristisch en verfrissend! De 11 genomineerden mochten in de loop van de avond allemaal naar voor komen op de tonen van een passende jingle, gebracht door het “huisorkest” Simon en Debbie.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Nadat ze bij presentator Dirk een voorwerp gekozen hadden en die keuze moesten toelichten, mochten ze plaatsnemen bij An of Lien voor een boeiend gesprekje en een doe-opdracht. Een ideale gelegenheid om nog even hun talent te demonstreren.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

3 genomineerden – Lies Lambrecht, Darius Van de Velde en Sarah De Geyter – konden door omstandigheden niet zelf aanwezig zijn, maar lieten zich vertegenwoordigen. De winnaars kregen dit jaar elke een kunstwerk van Louise De Vriendt die vorig jaar – samen met haar papa Koen en grootvader Rudy – genomineerd was voor de familie-editie. Louise tekende ook de cover van de nieuwe cultuurbrochure. 

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Carrièreprijs voor Bert Vervaet

De eerste die gelauwerd werd was heemkundige Bert Vervaet. Bert is van kindsbeen af al gefascineerd door geschiedenis. In 1971 publiceerde hij voor het eerst. Bert studeerde Theologie en Sociologie waardoor de heemkundige werking wat op de achtergrond verdween maar sinds 1987 publiceert hij grote artikels over de geschiedenis van Lochristi en omstreken.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

“Ik doe dat graag en het maakt mensen bewust van hun achtergrond. Het geeft betekenis aan de omgeving.” Bert schrijft nu ook voor Nr9080 en is voorzitter van de DSMG (Documentatiecentrum voor streekgeschiedenis Maurits Gysseling voor de Regio Gent). Bert kreeg zijn prijs uit handen van schepen van cultuur Hilde Baele, maar hij is nog lang niet uitverteld. “Dit is geen lifetime achievement award, ik ga nog verder doen” aldus een lachende laureaat na de show.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete
De jong-talentprijs voor Lies Lambrecht

Lies Lambrecht kon gisteren niet aanwezig zijn. Ze verblijft momenteel in Wenen. Daar starten maandag de repetities van het stuk “Le grand macabre” waarin Lies danst en dat op 11 november in première gaat in de opera van Wenen. Lies liet zich gisteren vertegenwoordigen door haar grootmoeder Mia  – die haar nominatie indiende – en haar mama Els. Die laatste nam ook de prijs in ontvangst uit handen van Inge Francois, dienshoofd cultuur van Wachtebele.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Mia de Craene richtte destijds – samen met haar zus, Marianne Plouvier en Jeanine Beyst – trouwens de balletschool Arabesque op die in “De Begonia” oefenden. Wie Lies aan het werk wil zien kan dat begin volgend jaar. Samen met Arianna Berton en Giulia Di Stefano maakte ze de productie NEGABSENCE die ze op 20 januari 2024 opvoeren in zaal Uyttenhove. Ook Lies stelden we uitgebreid voor (hier klikken)

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Publieksprijs voor Celine Raman

Zangeres Céline Raman was de derde laureate die naar voor mocht komen. Zij kreeg de publieksprijs overhandigd door de familie Crommelinck, zelf cultuurlaureaat in 2022. Céline is een echte Beerveldse met muzikale genen en haar talent kwam tot ontbolstering in de muziekschool Lochristi.
“Dit jaar stemden er in het totaal 1.060 personen” vertelde Aaron van de cultuurdienst ons achteraf “en met dat aantal zijn we zeer tevreden”. Celine stelden we, net als alle genomineerden, in aanloop naar de uitreiking uitgebreid voor (hier te klikken).

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Geert Van Ryssegem is dé cultuurlaureaat 2023

Paul Denis – voorzitter van de cultuurraad – mocht het slotakkoord plaatsen met de bekendmaking van de eigenlijke cultuurlaureaat 2023. De vakjury koos Geert Van Rysseghem. Ook Geert werd geboren met een creatief gen. Het zorgde er niet enkel voor dat hij bronskunstenaar werd maar ook curator en organisator van een eigen kunsttentoonstelling “Zeveneiken tonen kunst”. Een kunstevent dat in 2024 een tweede editie zal kennen.

cultuurlaureaten 2023 - © Bennie Vanderpiete

Geert is ook de kunstenaar die in opdracht van de gemeente het beeld maakt dat binnenkort op het rondpunt van Zeveneken zal staan. “Het beeld is klaar en de voorbereidende werkzaamheden op het rondpunt zijn gestart. Ik vermoed dat het beeld er in november zal geplaatst worden” aldus Geert. Het artikel waarin we Geert voorstelden kan u hier nog eens nalezen.
 

Proficiat aan alle laureaten en genomineerden maar…. ook aan de familie Crommelinck! 

Fotoreeks
Ondanks de povere belichting zorgden we toch voor een fotoreeks met beelden van de uitreiking. Klikken op het facebook logo om de reeks te openen. 

 

 

Scroll naar boven