Nieuwbouw Chiro Reinaert officieel geopend

Bijna 7 jaar geleden werden de eerste ideeën voor een nieuw Chirolokaal wereldkundig gemaakt. Chiro Lochristi stak de koppen bij elkaar, verzamelde de nodige financiële middelen en bouwde een nieuw lokaal, dat bij de start van de Voskesfeesten officieel werd ingehuldigd.

Chiro Lochristi zag het daglicht in januari 1971. De toenmalige onderpastoor van de Oude Bareel Oostakker zette destijds de werking mee op poten. De Chiro vond een onderkomen in lokalen langs de Bosdreef, waar toen het jongenspatronaat was ondergebracht. “Jongeren op een zinvolle manier van de straat houden was toen het motto”, wist schepen van jeugd Fréderic Droesbeke te vertellen.

Het oude gebouw bleef meer dan vijftig jaar lang een toevluchtsoord, maar door het toenemend aantal leden werd voldoende plaats al snel een probleem. Het oude gebouw had ook zijn tijd gehad. Vooral naar veiligheid toe moest ingegrepen worden, vandaar dat in 2017 de eerste plannen werden gesmeed voor een nieuw gebouw.

Met inzamelingsacties zoals eetavonden, de Voskesfeesten en taartenverkoop werden de nodige financiële middelen verzameld. Ondertussen had het gemeentebestuur ook een budget goedgekeurd die sportclubs en andere verenigingen financieel bijstaat voor de helft van de kosten aan grote infrastructuurwerken. Eenmaal alle geesten gerijpt werd het startsignaal voor de bouw gegeven.

Architect Anneleen Windey tekende uiteindelijk een prefabgebouw op identiek dezelfde locatie, maar met een extra verdieping zodat de beschikbare oppervlakte meer dan verdubbeld is in vergelijking met het oude gebouw. In maart 2022 werd – met een heleboel vrijwilligers – gestart met de afbraak van het oude gebouw en dat kon u toen exclusief lezen op Lochristinaar.com (hier klikken)

Nu zijn er twee multifunctionele speelruimtes, samen met een opslagruimte en een technische ruimte “Dit was echt noodzakelijk willen wij onze 280 leden een degelijke werking aanbieden”, klinkt het bij de Chiro Lochristi.

Bij schepen van Jeugd Fréderic Droesbeke (Open VLD) riep Chiro een nostalgische gedachte op. “Vijfendertig jaar geleden stond ik hier ook in korte broek. Het was toen helemaal anders. Hier stonden geen huizen, wat vaak resulteerde in een rechtdoortocht. Dat er af en toe een boer met een hooivork achter ons aan zat namen wij er met plezier bij, Maar er is veel veranderd. Ondertussen is het Chiro-terrein omgeven door een volgebouwde wijk en dat brengt uitdagingen met zich mee”.

Extra subsidie voor jeugdverenigingen

Lochristi heeft vandaag meer dan 2.000 jongeren en diverse verenigingen en bewegingen proberen hen een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. Droesbeke kondigde tijdens de opening van het nieuwe gebouw een nieuw subsidiereglement aan – dat reeds is goedgekeurd door de Jeugdraad – waarbij wij de jeugdverengingen willen steunen om oa de noodzakelijke beveiliging bij evenementen mee te financieren. In deze pot wil men 15.000 euro onderbrengen.

 

Scroll naar boven