Charlotte De Bruyne is de Cultuurlaureaat 2020!

Vanaf 2020 worden in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt: een carrièreprijs, de publieksprijs en de eigenlijke cultuurlaureaat. Deze avond maakte de cultuurdienst bekend dat de Charlotte De Bruyne door de jury verkozen werd als cultuurlaureaat 2020.  

Normaal gezien zouden de cultuurprijzen 2020 uitgereikt worden tijdens een plechtig moment in het nieuwe complex Uyttenhove. Dat is in deze coronatijden niet mogelijk en daarom worden de 3 laureaten dit weekend – elk op een verschillende dag – via “social media” bekendgemaakt. Vandaag werd de cultuurlaureaat 2020 bekendgemaakt. En die titel gaat naar actrice Charlotte De Bruyne. De dichtste ereplaatsen, met een aequo voor het brons, waren voor Luc Segers, Evarist Ganzelever en Christophe Versaevel.
 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Charlotte De Bruyne

Charlotte zag het levenslicht in 1990, als oudste dochter van Luc De Bruyne en Annick De Wilde. Samen met haar zus Pauline groeide ze op in de Hoekskensstraat. Ondertussen woont Charlotte al een paar jaar met haar echtgenoot en hun 1,5-jarig dochtertje Madonna in Gent. Maar geregeld komt het gezinnetje langs bij Luc en Annick, even terug naar het warme nest van weleer.

Deze prijs had ik niet verwacht” aldus Charlotte. “Maar super dat ik zo geapprecieerd word in mijn geboortedorp. Ik ben de mensen die me voorgedragen en op mij gestemd hebben erg dankbaar. Ik ga nu eens kijken met de cultuurdienst wat ik als cultuurlaureaat kan doen. De zaken die ik doe, gebeuren meestal live, en dat is niet evident in coronatijden. Maar misschien kan ik voorlezen voor senioren of kinderen, eventueel zelfs online..  

Charlotte is vanaf vandaag ook terug te zien op tv in “Black-out”. Deze Vlaamse topreeks start om 20.50 uur op één en is 10 weken lang te volgen op zondagavond. In de serie speelt Charlotte de dochter van een rechtse machtspoliticus en de beste vriendin van Elke Pauwels, de dochter van de premier. En die dochter wordt ontvoerd nadat de stroom uitvalt door de sabotage van een kerncentrale…

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Luc en Annick over Charlotte

Onze fotosessie was ook een ideale gelegenheid voor een interview met Luc en Annick, de ouders van Charlotte. Luc De Bruyne (57) is al 43 jaar actief in de sierteelt. Sinds 1 januari 2020 heeft hij fulltime de schouders gezet onder The Green Community, met als resultaat de eerste “Ympa” winkel in de Bennesteeg in Gent. Die wordt uitgebaat door de jongste dochter Pauline (27).  Annick De Wilde (57) was eerst 15 jaar actief bij KBC/Cera, daarna 10 jaar in verpakkingsbedrijf A-Pack in Lokeren en werkt sinds 3,5 jaar op personeelsdienst van Kunstencentrum Vooruit te Gent.

Luc en Annick, wat betekent het voor jullie dat Charlotte “Cultuurlaureaat 2020 van Lochristi” is.?

“Het is een hele mooie erkenning, en tegelijkertijd zijn we uiteraard heel trots. Niet alleen op Charlotte, maar op de beide dochters. Geen van beiden koos de gemakkelijkste weg, maar ze volgden alle twee hun hart. “

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Jullie hebben inderdaad 2 erg artistieke dochters. Welke plaats nam/neemt cultuur in jullie gezin in?

“Cultuur” betekent voor ons ook “open staan voor ontdekkingen, verrassingen, nieuwe inzichten…” Van jongs af aan zijn onze dochters steeds in deze wereld ondergedompeld, zonder belerend te zijn. We hebben ze hun eigen pad laten ontdekken. Allebei mochten ze van kinds af meegenieten van Rock Werchter. De familievoorstellingen in NTGent, jeugdvoorstellingen in de Kopergietery, bioscoop, uitjes naar de Ontginning in Zaffelare, … het waren telkens hoogdagen.

Hoe was Charlotte als kind?

“Charlotte had al heel vroeg een ingebeeld vriendje, veel weten we er niet over. Het was geen “M/V” maar een “X”, denken we. Zalige momenten heeft ze daar mee beleefd.  We waren soms ook wel bezorgd, maar uiteindelijk is alles goed gekomen. Een grote verkleedkoffer was haar lievelingsspeelgoed. Ze verkleedde zich heel graag in Prinses Prieeltje van Kulderzipken. In de serie Black-out vertolkt ze nu de dochter van Michaël Pas die destijds Kulderzipken speelde. Hoe een dubbeltje rollen kan. “

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Waren er andere kunstvormen die haar interesseerden?

“Op erg jonge leeftijd volgde Charlotte al balletschool en later ook nog tekenatelier. Op een dag belde Trees De Brabander ons voor een auditie voor een jeugdvoorstelling van LARF! in Gent. Misschien is het toen wel begonnen. Na een workshop in de Kopergietery Gent, kreeg Charlotte het bericht dat ze een vast lid werd van de groep. We denken dat dit de mooiste periode in haar jeugd was.”

Hoe voelt het, als ouders, om je dochter op het podium of het scherm te zien?

“In het begin kan je nauwelijks geloven dat je dochter daar staat. Dat gevoel was heel sterk bij de eerste opvoeringen van “Pubers bestaan niet” met Ontroerend Goed. Met dat gezelschap en die productie is ze dan, als 17-jarige, de wereld rondgereisd. Maar er is geen gewenning.  Bij een première hebben we nog altijd stress. Daarom gaan we steeds tweemaal naar een voorstelling kijken.
Bij film of TV is dit helemaal anders, daar speelt ‘het “live-aspect” niet mee. Dan is er enkel een meer kritische kijk naar haar performance, gecombineerd met een stukje trots en bewondering voor hetgeen ze durft en doet. Charlotte is ook heel selectief. Ze kiest enkel voor die projecten die dicht bij haar hart liggen en kiest niet voor het commerciële. Niet steeds evident.”

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Tot slot, hoe scoort Lochristi volgens jullie op cultureel vlak?

“We zijn heel benieuwd wat het nieuwe complex Uyttenhove zal betekenen op cultureel vlak. Hopelijk wordt het geen feestzaal. Er dient hard gewerkt aan een degelijke programmatie en daarvoor moet er voldoende budget uitgetrokken worden. Het zou een verademing zijn voor de Lochristinaren om op wandel- of fietsafstand van een theatervoorstelling, film, concert te kunnen genieten. Een mooi voorbeeld voor Lochristi is het Cultureel Centrum Oosterzele.
Er zou ook een plaats moeten komen voor lokale artiesten/kunstenaars in Lochristi. Als je ziet wat het LCC (LenteCongresCentrum in de oude kleuterschool van Zaffelare) teweegbracht. Dat was perfect! Er is geen nood aan een duur gebouw, maar aan een plaats waar jong en oud samen kunnen komen om zich te ontplooien, creatief te zijn en niet bevreesd moeten zijn voor een spatje verf op de muur of een kras op de vloer.”

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

Anne-Marie Van Pachterbeke

Ook Anne-Marie Van Pachterbeke reageert heel enthousiast als ze hoort dat Charlotte de nieuwe cultuurlaureate is. En dat is niet toevallig want Charlotte was het buurmeisje van Hans en Anne-Marie.
“Hans en ik kwamen hier 24 jaar geleden wonen. Luc en Annick, de ouders van Charlotte en Pauline, kenden we “van zien”. Op een dag kwam er hier een klein meisje aankloppen om eens kennis te maken: Charlotte. Ze is nadien nog heel dikwijls langsgekomen, om te kijken wat Hans creëerde en om met hem te babbelen. Het klikte tussen die twee. Hans zei me destijds “Dat meisje heeft een goed oog en ze weet waarover ze spreekt” aldus Anne-Marie. “Toen Hans gestorven is heeft Charlotte me een heel mooie brief geschreven waarin ze ook zei dat Hans toch wel een invloed heeft gehad.”
En ook Charlotte heeft goede herinneringen aan de gesprekken met Hans. “Hij beschouwde toen me als een volwaardige gesprekspartner. Meer als een volwassene dan als een kind. En dat was erg fijn”.

We stelden Charlotte onlangs nog uitgebreid voor in een aparte bijdrage ( https://www.lochristinaar.com/nieuws/stemmen-voor-de-cultuurlaureaat-charlotte-de-bruyne-voorgesteld ). 

 © Bennie Vanderpiete Cultuurlaureaat2020 Lochristi - Charlotte De Bruyne

(Foto's © Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven