Hilde Dosogne hoopt na zilver op “BK 24 uur lopen” op de Spartathlon

Verleden weekend vond in Aalter het Belgisch kampioenschap 24 uur lopen plaats. Met ultraloopster Hilde Dosogne stond ook een Lootse deelneemster aan de start. Zij kaapte de 2de plaats weg bij de dames en mag hopen op een plaatsje voor de Spartathlon.

Hilde liep in oktober 2021 nog de Marathon des Sables, de lastigste loopwedstrijd ter wereld. Voor 2022 vond ze een nieuwe uitdaging: de Spartathlon. En ook deze keer koppelt ze haar uitdaging aan het inzamelen van fondsen voor een goed doel.

Hilde Dosogne - BK 24 uur - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

De Spartathlon

De Spartathlon is een legendarische race en geniet een mythische status onder de ultralopers. De selectie- en deelnamecriteria zijn heel streng. Deze wedstrijd – waaraan geen prijzengeld verbonden is – vindt plaats in Griekenland en start jaarlijks op de laatste vrijdag van september. In 2022 is dat dus op 30 september. De deelnemers starten aan de voet van de Acropolis en moeten, binnen een tijdspanne van 36 uren, van Athene naar Sparta lopen. Dezelfde afstand die de Griekse boodschapper Pheidippides in 490 v.Chr. liep om in Sparta bij koning Leonidas hulp te gaan vragen in de oorlog tegen de Perzen. Er zijn nog maar 3 Belgische dames die deze race tot een goed einde brachten.

Hilde Dosogne - BK 24 uur - Lochristinaar - © Peter Vens

Selectiecriteria

De plaatsen voor de Spartathlon zijn zeer gegeerd. Er worden maximum 390 deelnemers toegelaten en om rechtstreeks gekwalificeerd te zijn, moest Hilde tijdens het BK in Aalter maar liefst 212,5 km in 24 uur afleggen. Dat zijn vijf marathons na elkaar, zonder pauze, aan een gemiddelde snelheid van 8,85 km/u. Maar er was nog een tweede manier. Als Hilde er zou in slagen om op het BK 170 km in 24 uur te lopen, kwam ze op een wachtlijst waar binnenkort uit geloot zal worden.

Het BK in Aalter

Het “BK24 uur lopen” begon zaterdag om 16 uur. Oost- en West-Vlaanderen hadden net de doortocht van Eunice beleefd. Maar er stond nog steeds een stevige, gure wind en de regen gutste naar beneden. Maar we laten Hilde Dosogne zelf haar verhaal doen.
 
Op zaterdagnamiddag stonden we met 43 deelnemers (35 heren en 8 dames) aan de start van de 24-urenloop om zoveel mogelijk rondjes van 1 km af te leggen. Ik wou focussen op het behalen van een kwalificatie voor de Spartathlon. Een podiumplaats in het BK zou een mooie bonus zou zijn, maar geen must. Na een aantal uren lopen, werd het duidelijk dat ik de rechtstreekse kwalificatie (of dus 212,5 km afleggen) niet zou halen, maar ik zat mooi op schema om minstens 170 km te lopen. Rustig blijven en doorlopen was dus de boodschap. 

Tot 23 uur kon ik rekenen op de steun van mijn echtgenoot Bruno Van der Jeugt en van Valerie Van der Veeken. Zij werkt voor BIG Against Breastcancer, het goede doel waarvoor ik fondsen verzamel. Maar tijdens de nacht stond ik er alleen voor. Gelukkig werd het toen droger en was er minder wind.

Het deed me veel plezier om 's nachts te horen van de organisatie dat Leonie Ton (een Nederlandse die al een aantal keer de Spartathlon liep) een berichtje had gestuurd om me aan te moedigen. Ook Veerle Beernaert (één van de 3 Belgische dames die ooit de Spartathlon uitliep) was er bij de start.

Hilde Dosogne - BK 24 uur - Lochristinaar - © Peter Vens

Na een donkere nacht zien hoe het ’s morgens terug licht werd was magisch. En toen om 7 uur de ochtendloop startte, was Bruno er weer samen met zijn collega-triatleet Filip Sheridan. Ook de vriendinnen Marieke Rogiers en Ilse Audenaert (collega loopsters van het team van loopcoach Bart) en Lindsay Begijn namen deel aan de ochtendloop en steunden me zo. Lindsay bleef nadien meelopen en legde zo een volledige marathon af. Maar ook de steun van Simon Van Damme, van Marathon des Sables vriend Kenneth Brouckmeersh en van Robby Van De Kerckhove en Mario Peene waren welgekomen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen steeds meer deelnemers het erg lastig, schakelden van lopen over op wandelen of gaven op. Ik kon op het einde nog wat lopen en klokte uiteindelijk af op een afstand van 184 kilometer. Ik startte iets trager maar gedurende de wedstrijd schoof ik van de 17de plaats op naar de 6de plaats in het algemeen klassement en eindigde als 2de dame op het Belgisch kampioenschap. Daarmee heb ik recht op een lotje voor de Spartathlon en mijn aanvraag is ondertussen ingediend. Nu is het wachten op de uitslag van de loting die eind maart plaatsvindt.”

De omstandigheden waren het voorbije weekend niet gunstig voor een rechtstreekse kwalificatie voor de Spartathlon. Yvan de Graef kroonde zich in Aalter tot Belgisch kampioen bij de mannen, en legde 211 km af.

Hilde Dosogne - BK 24 uur - Lochristinaar - © Peter Vens

BIG, het goede doel

Hilde koppelt haar sportieve uitdagingen aan het inzamelen van fondsen voor BIG. Dat is een non-profitorganisatie en BIG staat voor Breast International Group en voor BIG against breast cancer. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker, wat nog steeds een van de meest gediagnosticeerde vormen van kanker ter wereld is. Wie Hilde en BIG wil steunen kan dit doen d.m.v. een gift. Doneren kan via deze link (hier klikken) en voor giften van minimaal 40 euro ontvang je een fiscaal attest.
Over haar deelname aan de Marathon des Sables schreef Hilde “Highway to Hell” en ook daarvan gaat de opbrengst naar BIG. Over het boekje verscheen eerder op Lochristinaar volgend artikel (hier klikken)

Hilde Dosogne - BK 24 uur - Lochristinaar - © Peter Vens

(Foto's © Peter Vens, Hilde Dosogne en Bennie Vanderpiete)
 

Scroll naar boven