Miguel Wiels Cultuurlaureaat 2021. Améline Vandewalle publieksprijs en Trees De Brabander carrièreprijs

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Het zijn drukke dagen in de nieuwe Lootse cultuurtempel Uyttenhove. Na vrijdagavond “Allez, Chantez!” stond gisteren de uitreiking van de Lootse cultuurprijzen 2021 op het programma. De namen van de laureaten werden bekendgemaakt tijdens een feestelijke plechtigheid.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Een 70-tal genodigden en genomineerden kwamen gisteren opdagen voor de bekendmaking van de cultuurlaureaten 2021. Zoals eerder aangekondigd werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de winnaars van vorig jaar in de bloemetjes te zetten en ze hun prijs te overhandigen. Dat was, t.g.v. van corona, in 2020 niet mogelijk geweest. Charlotte De Bruyne, vorig jaar verkozen tot cultuurlaureate, moest wegens ziekte verstek geven en liet zich vervangen door haar oma. Die mocht, samen met Dorien De Vylder (publieksprijs 2020) en Anne-marie Van Pachterbeke (won samen met haar echtgenoot Hans Kitslaar (+) de carrièreprijs 2020) plaatsnemen in het cosy zithoekje voor een interview met gastheer Luc Segers.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Publieksprijs voor Améline Vandewalle

Daarna was het tijd voor de nieuwe laureaten. Sophie Mingels van de cultuurdienst mocht de spits afbijten en de winnaar van de publieksprijs bekendmaken. Ook dit jaar kon iedereen – je hoefde geen inwoner van Lochristi te zijn – een stem uitbrengen. Améline Vandewalle kreeg 70 van de (net geen) 300 ingediende stemmen achter haar naam. En dat waren er 8 meer dan Markus Bundervoet en 12 meer dan Obe Vermeulen.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft de 17-jarige Améline Vandewalle al een aardig artistiek parcours afgelegd. Na haar deelname aan “The Voice Kids” bleef ze zingen en schreef ze zelfs eigen nummers. In november 2020, goed een jaar na de dood van haar papa, bracht Améline haar debuutroman “Rozengeur of maar schijn” uit. Een maand nadat haar debuutroman uitgebracht werd, volgde haar vierde eigen muzieknummer. Het erg mooie “The Memories in My mind” schreef ze voor haar vader die ze zo vroeg verloor. Net als het gedicht “Stille oceaan”. Ondertussen schrijft Améline aan 2 nieuwe romans. Vorig jaar verhuisde dit jeugdige schrijftalent naar Lokeren.
Lochristinaar.com ging in mei langs bij Améline. Die bijdrage vindt u hier: https://www.lochristinaar.com/nieuws/wordt-ameline-vandewalle-cultuurlau...

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Na de pauze bracht Dorien de Vylder eerst een stukje poëzie. Ferdinand, het zeskoppig blaasensemble dat de feestelijke uitreiking muzikaal opluisterde, verraste met een compositie van Obe Vermeulen.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Carrièreprijs voor Trees De Brabander

Waarna het de beurt was aan schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse om de volgende winnaar bekend te maken. Dat werd Trees De Brabander. Zij mocht het podium op om de carrièreprijs in ontvangst te nemen. “Een carrièreprijs geef je niet aan een 30’er of 40’er. Maar het is ook geen teken dat je mag stoppen met je werk. Een belangrijk element bij de keuze van Trees was dat zij – toen corona ook het artistieke leven dreigde stil te leggen – toch onverstoorbaar kunst bleef maken en vrijwel elke dag een (pen)tekening afleverde” klonk het bij de jury

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Trees De Brabander kwam, samen met haar echtgenoot en kunstenaar Hans Van Hilst, in 1978 in Lochristi wonen. Eerst in de Slagmanstraat en nadien in de Oude Veldstraat, waar nu ook hun galerij “Recup” gevestigd is. “Kunst is de rode draad in mijn leven, vroeger en nu. En met mijn man Hans vorm ik een (h)echt kunstenaarskoppel” aldus Trees die vooral gekend is omwille van haar mooie tekeningen. Tekeningen die ze maakt in houtskool, pastel of pen en inkt. Trees stond in voor de illustraties van 5 boeken. Maar ze maakt ook aquarellen, schildert, werkt met brons en doet grafisch werk. Zelf omschrijft ze haar cultureel oeuvre als “geëngageerd, sociaal en eigenwijs”.

Trees was vorig jaar één van de genomineerden voor de titel van cultuurlaureaat, maar werd toen niet gekozen. We stelden haar toen al uitgebreider voor https://www.lochristinaar.com/nieuws/stemmen-voor-de-cultuurlaureaat-tre...

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Miguel Wiels cultuurlaureaat 2021

Dan was het tijd voor het “moment suprême”, de uitreiking van de juryprijs. De lijst met 8 genomineerden was vooraf herleid tot een shortlist van 4 namen en die mochten allemaal het podium op. Paul Denis, voorzitter van de cultuurraad mocht dan bekendmaken dat Miguel Wiels door de jury verkozen was tot cultuurlaureaat 2021. Hij haalde het overtuigend met 13 jurypunten voor Obe Vermeulen (10 punten). Zo legden de 2 componisten beslag op de eerste 2 plaatsen. Markus Bundervoet en het kunstenaarscollectief Lo-art eindigden ex aequo op de derde plaats (6 punten).
Het was – eens de namen van de 8 genomineerden bekend waren - duidelijk dat Miguel Wiels dé grote kandidaat zou zijn om dit jaar verkozen te worden. “Een sterk merk” zoals Lo-art voorzitter Roger Praet het verwoordde in de gespreksronde met Luc Segers.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Beerveldenaar Miguel Wiels is vooral gekend als liedjesschrijver van K3. Al maakte hij begin mei bekend dat hij - na 23 jaar, 248 liedjes, 22 albums en ongeveer 40 nummer 1-hits – de meidengroep zou verlaten. Ondertussen heeft de succesvolle componist niet enkel zijn eigen studio maar ook een productiehuis. Samen met Peter Van de Veire en zanger Niels Destadsbader werkt hij bij “Les Flamands” aan nieuwe muzikale projecten. We stelden Miguel Wiels in juni voor. Wie het nog eens wil nalezen, vindt hier het volledige artikel:
https://www.lochristinaar.com/nieuws/wordt-miguel-wiels-cultuurlaureaat-2021
“Ik ben gepokt en gemazeld in Beervelde en erg dankbaar dat ik verkozen ben tot cultuurlaureaat van Lochristi. Ik ga proberen om het komende jaar jeugdig muzikaal talent uit onze gemeente te steunen” aldus Miguel in een eerste reactie aan de micro bij Luc Segers.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Stijlvolle plechtigheid

De feestelijke uitreiking mocht dan wel geen verrassende winnaars opleveren, ze was toch een schot in de roos. Luc Segers was een schitterende en erg vlotte presentator en kuisvrouw “die Sofia” zorgde voor de humoristische noot. Het Ferdinand sextet met Aaron Van de Winckel zorgde voor de sfeervolle muzikale omkadering.

Cultuurlaureaat 2021 - © Bennie Vanderpiete

Het stukje poëzie van Dorien De Vylder en de tentoongestelde kunstwerken van een aantal genomineerden, vormden dan weer een erg mooie culturele aanvulling. Opmerkelijk was de bijdrage van Markus Bundervoet die een driedimensionaal kunstwerk meegebracht had dat het duivenhok van zijn overleden 99-jarige buurman voorstelde.
Een mooie avond en veelbelovend begin van het nieuwe cultuurseizoen. Blader zeker ook eens door onze fotoreeks voor de sfeerbeelden van de uitreiking en de foto’s van alle laureaten.

Fotoreeks (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).