Wordt Miguel Wiels cultuurlaureaat 2021?

Ook dit jaar worden in Lochristi 3 cultuurprijzen uitgereikt: de eigenlijke cultuurlaureaat, de carrièreprijs en de publieksprijs. Voor die laatste prijs kan men binnenkort online stemmen. Deze avond maakte de cultuurdienst bekend dat muzikaal monument Miguel Wiels de volgende kandidaat op de shortlist is.

Een leven vol muziek

Miguel Wiels, geboren en getogen Beerveldenaar, woont nog steeds met zijn echtgenote en hun beide kindjes in de 100-jarige deelgemeente van Lochristi. Hij speelde zowel bij Dynamo als SK Beervelde. Maar nog meer dan voetbal, is muziek de passie van Miguel. De 48-jarige Beerveldenaar heeft ondertussen al meer dan 900 nummers achter zijn naam staan.

Boek

In 2018 verscheen het boek “35 jaar Wiels Ongecensureerd”. Het werd voorgesteld in de Sint-Pietersabdij in aanwezigheid van tal van Bekende Vlamingen. (Zie ook https://www.lochristinaar.com/nieuws/35-jaar-wiels-ongecensureerd ).

Op pagina 40 komt oud-leraar Maurits Van der Vennet aan het woord:
“In de klas was Miguel geen haantje de voorste. Als hij muziek speelde echter, en dat mocht hij af en toe wel eens op school, kwam er toch een ander soort Miguel tevoorschijn. Ik herinner mij een schoolfeest waar Miguel orgel zou spelen. Wel die jongen speelde niet gewoon op dat orgel, hij bezat werkelijk het hele schoolfeest. Hij commandeerde alles en iedereen die eraan meewerkte, had voor iedereen instructies en zijn mening klaar en speelde ondertussen nog gewoon verder orgel ook. De hele show was van hem.”

Cultuurlaureaat2021-Kand- Miguel Wiels - © Bennie Vanderpiete

Eerste stappen

Op 16-jarige leeftijd won Miguel de talentenjacht “Parade der besten” van de Nederlandse omroep TROS. Daarna was hij 10 jaar lang de vaste pianist van Koen Crucke. Het was het begin van een lange en indrukwekkende carrière, niet enkel als artiest maar ook als producent en componist.

K3 en Mega Mindy

Miguel Wiels lag samen met producer Peter Gillis en tekstschrijver Alain Vande Putte aan de basis van K3, een meidengroep die de Vlaamse versie van de Spice Girls moest worden. Begin mei maakte Miguel bekend dat hij – na 23 jaar, 248 liedjes, 22 albums en ongeveer 40 nummer 1-hits – K3 zou verlaten. Maar Miguel heeft ook liedjes geschreven voor Samson en Gert, Opium, Prinsessia, Niels Destadsbader, Liliane Saint-Pierre, Paul De Leeuw, Geert Hoste, Kus, Laura Omloop, Junior Eurosong en Yasmine. En uiteraard ook voor Mega Mindy. Een rol die vertolkt wordt door zijn echtgenote, actrice en zangeres Free Souffriau. Hij begeleidt haar ook regelmatig op haar concerten. In 2018 gaven ze voor de 5de maal samen een kerstconcert in de kerk van Beervelde. Een thuismatch voor het goede doel waarvoor het publiek hen bedankte met een staande ovatie.

Eigen productiehuis

Ondanks de vele honderden hits die al uit het muzikale brein van Miguel ontsproten, is er nog steeds geen gebrek aan inspiratie. Ondertussen heeft de succesvolle liedjesschrijver niet enkel zijn eigen studio maar ook een eigen productiehuis. Samen met Peter Van de Veire en zanger Niels Destadsbader werkt hij bij “Les Flamands” aan nieuwe muzikale projecten.

Cultuurlaureaat2021-Kand- Miguel Wiels - © Bennie Vanderpiete

Televisie

Miguel was de voorbije decennia ook geregeld te zien op tv. Hij was een van de vaste pianisten in de tv-programma’s “De Notenclub” en “De Rechtvaardige Rechters” en was bandleider en sidekick bij muziekprogramma’s als “Zo is er maar één” en “Vlaanderen Muziekland”. In het najaar van 2008 werd hij pianist en co-presentator van het amusementsprogramma “Peter Live”.

Maar ook boven de Moerdijk wist men het muzikaal talent van Wiels te waarderen. In 2012 was hij als vast gezicht te zien in het programma “Manneke Paul” van Paul de Leeuw. Hij verzorgde, samen met een orkest, de muziek van het programma. Maar ook in hele resem andere programma’s mocht Miguel de Nederlandse televisiepresentator en programmamaker begeleiden. Denk maar aan “De Kwis”, “Sint & De Leeuw”, “Pauls Puber Kookshow”, “Kun je het al zien?”, “Wie steelt mijn show?” en “Sint & Paul pakken uit!”.
In 2005 speelde Miguel – zelf een groot voetbalfan – mee in de aflevering “Het Lied” van de reeks FC De Kampioenen. En ook in de 4de Kampioenenfilm “Viva Boma” was hij kort te zien. In 2020 nam hij deel aan “De slimste mens ter wereld”.

Cultuurlaureaat2021-Kand- Miguel Wiels - © Bennie Vanderpiete

Gentse Feesten

Met “A Dream Of No Return” (1990), “Lost In Romance” (1998), “Diamond Collection” (2002), “Mijn Favoriete Melodieën” (2002) en “Monumentenzorg” (2008) bracht Miguel vijf eigen cd’s uit. Hij speelde ook in de covergroep “The Magical Flying Thunderbirds” waarmee hij tijdens de Gentse Feesten jarenlang vaste gast was op het Sint-Baafsplein. De partyband hield het in 2017, na een carrière van 20 jaar, voor bekeken.

Cultuurlaureaat2021-Kand- Miguel Wiels - © Bennie Vanderpiete

“24 Uur Live”

Dat muzikant Miguel Wiels uitgerekend dit jaar genomineerd is als cultuurlaureaat is geen toeval, maar een evidentie. Midden februari organiseerde hij “24 Uur live”. De hele muzieksector lag op dat moment stil en de 23.000 zitjes van het Sportpaleis bleven leeg en bestoft. Miguel verzamelde ruim 120 artiesten in de Antwerpse evenementenhal om, onder zijn leiding en samen met zijn 12-koppige band, meer dan 400 songs live te spelen. Hij kwam daarmee binnen zo’n 650.000 huiskamers, waar meer dan 2 miljoen livestreams gestart werden. Klaarblijkelijk onvermoeibaar.

Deze maand worden nog enkele kandidaten van de shortlist bekend gemaakt. Stemmen voor Miguel Wiels kan binnenkort op de website van de gemeente (https://www.lochristi.be/product/698/cultuurlaureaat ). Als het zover is, leest u het uiteraard op Lochristinaar.com, uw lokale nieuwsblog.  

(Foto's © Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven