Mis de NostalBus niet!

Binnen de Gentse lage-emissiezone  zal je tevergeefs staan wachten aan de halte. Daarom kom je zaterdag maar beter de historische lijnbussen bewonderen in en rond de voormalige busstelplaats in Lochristi.

Het was er eentje uit 1987 die de toenmalige Brugse scholier Sven De Boeck zijn passie voor bussen voedde. Voor de kenners: een Van Hool AU 124 met het nummer 4481 en voorzien van een Cummins-motor uit 1976. Het was de aanzet tot wat NostalBus vandaag is: een vzw die zich inzet voor het behoud van industrieel en roerend erfgoed binnen hun niche. En die niche is het restaureren en weer rijvaardig maken van oude lijnbussen binnen de periode van 1977 tot 1991. Een honderdtal leden laten hun passie hierop los en dat resultaat maakt dat de de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMVB) en de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Gent (MIVG) op gezette tijden terug in het straatbeeld te spotten vallen. Representatief voor het openbaar bussenpark uit die periode, maken verschillende modellen en kleuren deel uit van de vloot. Van groen tot wit, iedere kleur vertelt het verhaal van zijn tijd. Waar vandaag bijvoorbeeld de focus ligt op toegankelijkheid, was 'op en af de bus stappen' een generatie geleden eerder een aan boord klimmen.

Brokkenrijders

Hoe Nostalbus onderdak vond in deze oude stelplaats? Sven De Boeck weet ons te vertellen dat dit te danken is aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge. In hun zoektocht om hun groter wordende collectie te stallen, was schuilen onder die zogenaamde brokkelbrug een tussenoplossing. En die tijdelijkheid was snel voorbij, toen het eerste stuk rot beton naar beneden kwam. In Lochristi lijkt het er op dat – behoudens verborgen agenda's van vervoersmaatschappij De Lijn, projectontwikkelaars of overheid – onderdak voor deze met zorg en passie gerestaureerde oudjes op middellange termijn gegarandeerd is. NostalBus wil dit evenement wederkerend maken. Er zijn voldoende uitwisselmogelijkheden om steeds nieuwe dingen te tonen en te beleven, klinkt het. 

Nostalbus Lochristi 2022 © Bennie Vanderpiete

Wat en hoe?

Zaterdag 20 augustus tussen 10 en 17u, Denen 1 in Lochristi

Met onder meer :
– Gratis pendelritten naar station Lokeren
– Gratis pendelritten naar Zaffelare
– Gebruik parking Floréac (Beerveldsebaan 4, Lochristi) met gratis pendelbus elke 15'.
– Tentoonstelling van een deel van de buscollectie.
– Openstellen van de door Herita ondersteunde restauratieprojecten.Bar met kleine versnaperingen.
– Info/verkoopstand van NostalBus en andere verenigingen.
– Mogelijkheid een kijkje te nemen onder het motorluik van de bussen
– Springkasteel voor de allerkleinsten.

Meer info is terug te vinden op de website www.nostalbus.be of op facebook ( https://www.facebook.com/nostalbus). Verscheen eerder: https://www.lochristinaar.com/blog/verloederd-erfgoed-onze-achtertuin

De vereniging zoekt ook nog vrijwilligers om hen te helpen voor allerlei taken (promo, administratie, onderhoud het gebouw, … ). Kandidaten mogen steeds contact opnemen per mail met sven.deboeck@skynet.be 

Fotoreeks

Lochristinaar.com ging vandaag al eens langs en onze fotoreeks geeft u een indruk van wat u zaterdag te zien krijgt. Van een oude bus uit 1967 tot een VIP-bus die ooit Koning Boudewijn vervoerde.(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).
 

 

 

Scroll naar boven