NostalBus: de tram voor het opendeurweekend is er al!

Vandaag en morgen vindt op de oude stelplaats van Lochristi, voor de tweede maal, het opendeurweekend van oldtimervereniging NostalBus plaats. Een oude tram is, deze keer, dé ster.

NostalBus werd als vzw opgericht in 2010 en heeft als voornaamste doelstelling heeft het bewaren, restaureren, rijvaardig maken en houden van historische Belgische lijnbussen uit de periode 1977 – 1991. “NostalBus kan de stelplaats van Lochristi dankzij De Lijn al enkele jaren gebruiken voor de opslag en het onderhoud van haar buscollectie”, zegt voorzitter Maikel Kegels van NostalBus. In augustus 2022 werd er een eerste opendeurweekend georganiseerd. Heel wat kijklustigen vonden toen de weg naar de oude stelplaats.
De bussen zijn er dit weekend als vanouds bij. Maar dé ster is dit jaar de tram. Door die na de geslaagde festiviteiten in Gent naar Lochristi te halen, kunnen we het héle verhaal van de site vertellen. Van tramlijn L in 1902 tot buslijn 76 vandaag” vervolgt Maikel Kessels

En die tram werd gisteren – met een vrachtwagen met grote oplegger – al naar Lochristi gebracht. De tram is van het type dat in 1957 de laatste ritten reed tussen Gent en Lochristi. Vanaf toen nam de bus het over.

Uiteraard kun je die bussen van NostalBus en van andere verenigingen, uit de periode 1960 tot 2000, ook zien tijdens het opendeurweekend. Gidsen vertellen de geschiedenis van de stelplaats, de tramlijn en de aanwezige bussen. Meerijden met de bus kan op gratis pendelritten tussen de stelplaats en Lokeren station, en tussen de stelplaats en het LoS: Lochristi Sierteeltmuseum in deelgemeente Zaffelare.

De stelplaats op de Denen is open op 1 en 2 juni, telkens van 12 tot 17 uur. Bushalte “Pauwstraat” op lijnen 76, 77 en 78 ligt voor de deur, wie met de auto komt, parkeert bij Floréac op de Beerveldsebaan en neemt van daar een (oldtimer-) pendelbus.

Eerder verscheen over de het opendeurweekend: (hier klikken)

Scroll naar boven