Wordt Wout Schepens cultuurlaureaat 2023?

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds midden augustus stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan componist en jazzpianist Wout Schepens.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar!  

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan nog even (hier klikken) en daarom stellen we u de genomineerden voor. Vandaag is dat opnieuw een telg uit de muziekschool Lochristi: de componist en jazzpianist Wout Schepens (20, momenteel nog student aan het Koninklijk conservatorium in Antwerpen).

Wout Schepens

Wout Schepens was 2 jaar toen zijn ouders om professionele redenen van Maisons-Lafitte (Frankrijk) naar Shanghai verhuisden. In 2008, na 4 jaar China, kwam het gezin in Lochristi wonen. Wout was toen bijna 6 jaar oud, net op tijd om de lagere school aan te vatten in de VBS Sint Jozef. Ondertussen volgde hij ook notenleer aan de muziekschool Lochristi en leerde er piano spelen bij Kenneth Sabo. Wout had geen “zittend gat” en had nood aan creativiteit. Daarom koos hij voor het MUDA, een secundaire school voor muziek en dans in Evergem. Die school stond uitzonderlijk toe dat Wout klassiek piano en jazz piano zou combineren. Op het einde van het derde jaar namen een paar laatstejaars hem eens mee naar de Hot Club, één van de gezelligste jazzcafés in Gent, vlak bij de Groentenmarkt. Wout was verkocht en schakelde volledig over op jazz piano. En daarna volgde het conservatorium.

“Door de ingangsproeven van het conservatorium geraken was een zeer belangrijk punt in mijn leven. Het was voor mij een bevestiging dat het me kon lukken om professioneel muzikant te worden” aldus de jonge Schepens.

Cultuurlaureaat 2023 - Wout Schepens © Bennie Vanderpiete
Bands en eigen werk

Toen Wout in het MUDA zat, was spelen in een band een volgende – logische – stap. Zo ontstond “Het Jazzkwartet” waar Wout samen met zijn medeleerlingen Rune De Groote (drum), Monne Verschaeve (trompet) en Wiebe Van Durme (bas) musiceerde. In december 2019 trad het viertal op in de Speurdonkhoeve tijdens de 5de Kersthappening ten voordele van Mozaïek Oostakker.
Momenteel is Wout voornamelijk actief als jazzpianist in verschillende bezettingen, vooral als sessiemuzikant. Hij treedt dus met heel wat verschillende muzikanten op. Daarnaast componeert hij zelf veel muziek. Vermoedelijk zal Wout binnen een tweetal jaren een eerste eigen album uitbrengen. Nu is er nog even tijd om naam en faam te vergaren in de jazzscene. Daarom neemt hij ook deel aan 2 programma’s voor jong jazztalent in België (Gent Youth Jazz Orchestra en Jonge Wolven Jazzontspooring).

Forever 19

Twee jaar terug schreef Lochristinaar.com al over Wout Schepens. Hij was toen ook onze Music on Sundays met “A Summer Breeze” (Hier klikken om te lezen).

“Maar het project waar ik het meeste voeling mee heb is ‘Forever 19’ van César De Jonghe. Dat zijn eigenlijk opnames die twee jaar geleden gebeurden. Spijtig genoeg is César zelf al 2 jaar niet meer bij ons. Wij hebben dan, samen met de vrienden, beslist om de nummers uit te brengen onder zijn naam” besluit Wout.

Stemmen voor Wout?

Wilt u voor Wout Schepens stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken).

Cultuurlaureaat 2023 - Wout Schepens © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven